25 April 2009

Solidarnost sa studentskim buntom u Hrvatskoj


Studenti i studentkinje Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, okupljeni u Nezavisnoj studentskoj inicijativai su 20. aprila započeli blokadu svog fakulteta u znak protesta zbog sve izraženije komercijalizacije visokog školstva, formulišući na svom plenumu zahteve za besplatnim obrazovanjem, odnosno adekvatnijim preusmeravanjem sredstava koje obezbeđuje celo društvo.

Tokom sedmice, na osnovu istih zahteva, blokoran je veći broj fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i fakulteti na sveučilištima u Zadru, Rijeci, Splitu, Osijeku i Puli, tako da je studentski bunt poprimio razmere najznačajnijeg događaja u zemlji.

Naši drugovi i drugarice iz Crvene akcije, koji su se aktivno angažovali u ovim događajima, već prvog dana blokade hrvatskih fakulteta, dali su sledeću informaciju o tome:

„Točno u podne, studentice i studenti preuzeli su upravljanje Filozofskim fakultetom u Zagrebu. Nastava je blokirana, organizirana je studentska redarska služba koja čuva sigurnost studenata i imovinu fakulteta, a upravljanje je preuzeo studentski plenum. Preuzimanje uprave nad fakultetom čin je protesta protiv komercijalizacije školstva, a ključna poruka je da znanje nije roba – ono je ljudsko pravo koje ne može ovisiti o tome koliko tko ima novaca.

U skladu s tim zahtjev je ukidanje školarina i povećanje ulaganja u znanost i obrazovanje, te obrana sveučilišne autonomije pred naletima kapitala. Pod kolektivnom studentskom upravom fakultet neće prestati biti mjesto obrazovanja pošto će studenti organizirati tribine, predavanja i radionice posvećene društvenoj kritici i obrani ljudskih prava pred kapitalom. Taj sadržaj biti će dostupan svima zainteresiranima. Radnici se pozivaju da se solidariziraju i udruže u borbu protiv kresanja naših prava zbog obrane profita šefova i političara. Nakon što su nam uz izgovor krize smanjili plaće, dijelili otkaze, ukinuli besplatno zdravstvo i školstvo vrijeme je da organiziramo otpor. Filozofski fakultet od danas je mjesto otpora. Tu se narod udružuje i demokratski odlučuje kako će organizirati borbu za svoja prava. Širimo dalje… Šefovi su krivi za krizu, neka plate!“.

Aktuelni studentski protesti u Hrvatskoj imaju sličnosti sa organizovanjem beogradskih studenata u jesen 2006. godine, kada je prvi put na ovim prostorima značajnije pokazano suprotstavljanje trendu da se znanje i školovanje tretiraju kao roba na tržištu. Međutim, isticanje slogana „Znanje nije roba“, koji je obeležio tadašnje beogradske proteste, tek danas je postiglo svoje prave efekte, doživljavajući punu afirmaciju po hrvatskim univerzitetskim centrima. Zahtevi koji proističu iz tog slogana i demokratski potencijal masovnih skupova koji ih formulišu, omogućavaju uticaj na artikulisanje šireg aspekta klasne borbe. U situaciji povećanja školarina i smanjenja budžetskih izdvajanja za obrazovanje u Srbiji, uz krizu koja vodi opadanju životnog standarda, studenti bi trebalo da pokažu aktivnu solidarnost sa hrvatskim koleginicama i kolegama i slede njihov sjajni primer, organizujući proteste po univerzitetskim centrima Srbije, pridružujući se svetskoj borbi protiv nejednakosti i dominacije.

JEDAN SVIJET – JEDNA BORBA!

ZNANJE NIJE ROBA!

No comments: